Αρχική Επάνω Βιβλιογραφία Υπερσύνδεσμοι Συντελεστές Λήψη Αρχείων Αξιοποίηση

Ελληνικό σχολείο (Σχολαρχείο)

Συνέντεξη
Παιδικά χρόνια
Θέατρο
Μουσική
Ζωγραφική
Δραστηριότητες
Ερωτήσεις
"Η Αποσώστρα"

Δημοτικό ] [ Ελληνικό σχολείο (Σχολαρχείο) ] Γυμνάσιο ]

Στο ελληνικό σχολείο ή Σχολαρχείο

Η φοίτηση στο Σχολαρχείο διαρκούσε τρία χρόνια. Από το 1860 ως το 1862 βρίσκομε τον Παπαδιαμάντη να παρακολουθεί τα μαθήματα των δύο πρώτων τάξεων του Σχολαρχείου στη Σκιάθο.

Δάσκαλοί του είναι ο Σκοπελίτης Γεώργιος Γεωργάρας και ο πατέρας του Παπαδιαμάντη, ο παπα- Αδαμάντιος. Συμμαθητής του ο ξάδελφος και συνονόματός του Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο φιλόλογος και συναγωνιστής του στη λογοτεχνία.

Αυτά τα χρόνια ο Παπαδιαμάντης ξεχωρίζει απ’ τους συμμαθητές του στην εξυπνάδα και την επιμέλεια. Όσοι τον γνώρισαν λένε πως ήταν ντροπαλός μαθητής, γι’ αυτό τις περισσότερες φορές είχε σκυμμένο το κεφάλι και απέφευγε να κοιτάζει κατάματα το δάσκαλο. Διαπιστώσαμε από τους παλιούς μαθητικούς καταλόγους του Σχολαρχείου οτι στα θεωρητικά μαθήματα ήταν πολύ καλός. Στην αριθμητική μόνο είχε χαμηλό βαθμό. Μήπως αυτό δείχνει την κλίση του Παπαδιαμάντη προς τα γλωσσικά μαθήματα και τη λογοτεχνία;

Κάποτε ζήτησαν από το δάσκαλό του Γ. Γεωργάρα, όταν πια ο Παπαδιαμάντης ήταν διάσημος συγγραφέας, να περιγράψει το μαθητή Παπαδιαμάντη κι αυτός είπε πως ο μικρός είχε μυαλό, αλλά ήταν στραβόξυλο και ψωροπερήφανος. Θυμόταν μάλιστα ότι ήταν πολύ εύθικτος κι όταν μια μέρα τον τιμώρησε, ο Παπαδιαμάντης δεν ήθελε να ξαναπάει στο σχολείο. Δεν μπορούσε να προβλέψει όμως, ότι αυτός ο μαθητής θα γινόταν σπουδαίος συγγραφέας.

Το 1863, όταν ο Παπαδιαμάντης θα φοιτούσε στην τρίτη και τελευταία τάξη του ελληνικού σχολείου αναγκάσθηκε να διακόψει τις σπουδές του, επειδή ο Γ. Γεωργάρας μετατέθηκε και έτσι δε μπορούσε να λειτουργήσει η γ΄ τάξη στη Σκιάθο.

Στα 1865, ο Παπαδιαμάντης αναγκάσθηκε να πάει στη Σκόπελο, για να φοιτήσει στη γ΄ τάξη του Σχολαρχείου. Δάσκαλός του εκεί ήταν ο Αλέξανδρος Καμπάνης από την Άνδρο. Στις εξετάσεις που έδωσε στο τέλος του χρόνου απέδειξε πόσο καλός μαθητής ήταν. Πήρε το απολυτήριο του Ελληνικού με τον χαρακτηρισμό «Απολυτέος και επαινετέος επαίνω Α΄ βαθμού».

Δημοτικό ] [ Ελληνικό σχολείο (Σχολαρχείο) ] Γυμνάσιο ]

 

 

Οι ιστοσελίδες αυτές δημιουργήθηκαν από το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων.
Στείλτε μας στη διεύθυνση mail@gym-platan.chan.sch.gr τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε στο αφιέρωμα αυτό στέλνοντας τα δικά σας κείμενα, τα οποία θα προστεθούν στις ιστοσελίδες αυτές. 

Προηγούμενο Αρχική Επάνω Επόμενο

2002-2003 Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων