Αρχική Επάνω Βιβλιογραφία Υπερσύνδεσμοι Συντελεστές Λήψη Αρχείων Αξιοποίηση

Δημοτικό

Συνέντεξη
Παιδικά χρόνια
Θέατρο
Μουσική
Ζωγραφική
Δραστηριότητες
Ερωτήσεις
"Η Αποσώστρα"

[ Δημοτικό ] Ελληνικό σχολείο (Σχολαρχείο) ] Γυμνάσιο ]

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης φοίτησε από το 1856 ως το 1860 στο δημοτικό σχολείο της Σκιάθου, που την εποχή εκείνη ονομαζόταν αλληλοδιδακτικό. Τότε το κράτος δεν μπορούσε να διορίσει πολλούς δασκάλους, γι’ αυτό το ρόλο του δασκάλου στις μικρότερες τάξεις τον αναλάμβαναν οι μεγαλύτεροι και καλύτεροι μαθητές, που δίδασκαν με την καθοδήγηση του δασκάλου. Η εκπαίδευση στο αλληλοδιδακτικό διαρκούσε τέσσερα χρόνια και τα παιδιά διδάσκονταν πέντε βασικά μαθήματα (γραφή, ανάγνωση, αριθμητική, γραμματική, θρησκευτικά).

Αξίζει να μνημονεύσουμε εδώ τους πρώτους δασκάλους του Παπαδιαμάντη τον Γ. Κ. Λογοθέτη ο οποίος αγαπούσε και πρόσεχε το μικρό μαθητή, τον Επιφάνειο Καλοειδή, ο οποίος ενίσχυσε την επίδοση του Παπαδιαμάντη στη ζωγραφική και τον Ι. Ε. Μωραΐτη. Και οι τρεις όχι μόνο δίδαξαν τα πρώτα γράμματα στο συγγραφέα, αλλά και επέδρασαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

Η επίδοση του Παπαδιαμάντη στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ήταν ικανοποιητική, ενώ στην τελευταία μέτρια. Πολλοί θα αναρωτηθούν πού οφείλεται η μέτρια επίδοση ενός έξυπνου παιδιού. Ο Παπαδιαμάντης φαίνεται πως την τελευταία χρονιά προτιμούσε να ονειροπολεί και να ζωγραφίζει, παρά να παρακολουθεί τα σχολαστικά μαθήματα τα οποία δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν το πνεύμα του. Στα 1860 ο συγγραφέας μας πήρε το απολυτήριο του δημοτικού με το χαρακτηρισμό «Μέτριος μαθητής» και κρίθηκε άξιος για να γραφεί στο Σχολαρχείο. Εδώ αξίζει να παρατηρηθεί ότι αρκετές φορές ο κακός χαρακτηρισμός ενός μαθητή στο σχολείο μπορεί να μην ανταποκρίνεται στη μετέπειτα εξέλιξή του. Είναι πολλά τα παραδείγματα μέτριων μαθητών οι οποίοι στη ζωή αναδείχτηκαν άριστοι.

[ Δημοτικό ] Ελληνικό σχολείο (Σχολαρχείο) ] Γυμνάσιο ]

 

 

Οι ιστοσελίδες αυτές δημιουργήθηκαν από το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων.
Στείλτε μας στη διεύθυνση mail@gym-platan.chan.sch.gr τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε στο αφιέρωμα αυτό στέλνοντας τα δικά σας κείμενα, τα οποία θα προστεθούν στις ιστοσελίδες αυτές. 

Αρχική Επάνω Επόμενο

2002-2003 Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων