Αρχική Επάνω Βιβλιογραφία Υπερσύνδεσμοι Συντελεστές Λήψη Αρχείων Αξιοποίηση

Παιδικά χρόνια

Συνέντεξη
Παιδικά χρόνια
Θέατρο
Μουσική
Ζωγραφική
Δραστηριότητες
Ερωτήσεις
"Η Αποσώστρα"

Παιδικά χρόνια Μαθητικά χρόνια Οι μαθητές μας

Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΙΔΙ

Από μικρή ηλικία ο Παπαδιαμάντης έδειχνε πόσο μεγάλος θα γίνει από τον τρόπο σκέψης του και τη συμπεριφορά του γενικά. Τα παιδικά του χρόνια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, αφού μέσα απ’ αυτά εμπνεύστηκε το έργο του.

Ο χριστιανοπρεπής χαρακτήρας που είχε διαμορφώσει οφειλόταν κατά κύριο λόγο στη θρησκευτική ατμόσφαιρα που μεγάλωσε. Ζούσε σ’ ένα σπίτι ιερατικό, όπου ακουγόταν ψαλμωδίες, μύριζε λιβάνι, ήταν βουτηγμένο στα παλιά ιερατικά βιβλία. Το κλίμα ήταν βαθιά χριστιανικό. Έτσι, ο Παπαδιαμάντης μεγάλωσε με φόβο Θεού, του άρεσε ν’ ακούει ψαλμωδίες και να συνοδεύει τον πατέρα του στις εκκλησίες.

Όταν ήρθε ο καιρός να πάει στο σχολείο, γράφτηκε στο δημοτικό σχολείο της Σκιάθου. Ήταν ο πρώτος μαθητής, αν και δε διάβαζε πολλές ώρες. Του άρεσε να μαθαίνει συνεχώς καινούργια πράγματα, να γράφει, να διαβάζει και κυρίως να ζωγραφίζει. Ζωγράφιζε εκκλησίες, αγίους και ό,τι άλλο συγκινούσε την ψυχή του.

Παιδί ο Παπαδιαμάντης ξεχώριζε ανάμεσα σ’ άλλα παιδιά της ηλικίας του. Ήταν ζωηρός, ήθελε να μαθαίνει συνέχεια, είχε μεγάλη περιέργεια, αγαπούσε την ελευθερία. Ήθελε να ξανοίγεται προς τη ζωή και αντιδρούσε όταν τον περιόριζαν.

Εκδηλωνόταν μ’ ένα παράξενο τρόπο που είχε ένταση και πάθος. Ό,τι κι αν ήταν αυτό, παιχνίδι ή ασχολία, άφηνε τη σφραγίδα του. Του άρεσε να επιβάλλεται, να παίρνει ύφος μεγάλου και να κάνει κουμάντο στους άλλους. Είχε διαμορφώσει από μικρός τη δική του γνώμη. Έκρινε τις πράξεις των ανθρώπων και τους σατίριζε.

Πολύ εντύπωση έκαναν τα λόγια του μικρού Παπαδιαμάντη. Οι απαντήσεις του, οι απόψεις του έδειχναν τον εσωτερικό του πλούτο και την πρώιμη ωριμότητά του. Παραδείγματα που αξίζει να αναφέρουμε είναι τα εξής Λένε ότι, όταν κάποτε τον άφησαν να προσέχει το σπίτι και τα αδέλφια του και του είπαν να μη φύγει, τότε αυτός γύρισε θυμωμένος και τους είπε «δεν έγινα ακόμα πατέρας να φυλάω τα παιδιά». Όταν μια φορά γινόταν μια κηδεία, ο πατέρας του δεν τον πήρε, αλλά τον άφησε στο σπίτι. Αυτός όμως πήγε κρυφά στο νεκροταφείο και είδε όλη την τελετή. Γυρνώντας σπίτι λέει στον πατέρα του «Όταν πεθάνω εγώ να μ’ αφήσεις μια τρύπα στο λάκκο μου, για να μη σκάσω. Ακούς;». Με τα ερωτήματά του σε ζάλιζε. Καμιά απάντηση δεν τον ικανοποιούσε κι όλο του γεννιόταν νέα ερωτήματα.

Το πιο αγαπημένο του παιχνίδι ήταν η αναπαράσταση σκηνών από διάφορους τύπους και επαγγέλματα. Του άρεσε να μιμείται το δάσκαλο ή τους ναυτικούς, να ντύνεται παπάς και να κάνει δήθεν λειτουργίες, βαφτίσεις, κηδείες. Οι μιμήσεις αυτές έκαναν εντύπωση σ’ όλους, γιατί γινόταν με ζωντάνια και τόνο σατιρικό. Μ’ αυτές γελούσαν όλοι.

Ο Παπαδιαμάντης έγραφε τις παιδικές του αναμνήσεις με μια καταπληκτική ακρίβεια. Το δυνατό του μνημονικό φαίνεται σ’ όλο του το έργο. Ήταν αυτός που δεν ξεχνούσε και τα πιο ασήμαντα της ζωής. Θυμόταν τα πάντα. Οι παιδικές του αναμνήσεις ήταν αποτυπωμένες μέσα του. Μπορούσε να θυμηθεί χρονολογίες, φυσιογνωμίες, περιστατικά και ό,τι βάλει ο νους τ’ ανθρώπου.

Τα βιώματα της παιδικής ηλικίας του Παπαδιαμάντη ήταν πολλά και σημαντικά. Ο συγγραφέας είχε την ικανότητα να τα καταλάβει και να τα σκεφτεί σε βάθος. Έδωσε σ’ αυτά τη γοητεία, την ομορφιά της τέχνης και το φιλοσοφικό στοχασμό. Το μεγάλο αίτημά του είναι τις αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας να μην τις ξεχνάμε, να μην τις αφήνουμε μεγαλώνοντας, επειδή πια δε σκεφτόμαστε ως παιδιά. Ο Παπαδιαμάντης αυτό κατόρθωσε να κάνει, να μείνει η ψυχή του για πάντα παιδική και να διαφυλάξει μέσα της όλα αυτά που χάνονται καθώς μεγαλώνουμε. Στο έργο του αναβλύζει η καθαρότητα, η παιδικότητα, η ποίηση, γιατί βλέπει τον κόσμο με τα μάτια ενός παιδιού.

Παιδικά χρόνια Μαθητικά χρόνια Οι μαθητές μας

 

 

 

Οι ιστοσελίδες αυτές δημιουργήθηκαν από το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων.
Στείλτε μας στη διεύθυνση mail@gym-platan.chan.sch.gr τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας.
Μπορείτε επίσης να συμμετέχετε στο αφιέρωμα αυτό στέλνοντας τα δικά σας κείμενα, τα οποία θα προστεθούν στις ιστοσελίδες αυτές. 

Αρχική Επάνω Επόμενο

2002-2003 Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων