Προηγούμενο Πρώτη σελίδα Πάνω Επόμενο

ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ

Η εφημερίδα του Γυμνασίου Πλατανιά μαζί σας και το 2002

 

Συνεντεύξεις
Δραστηριότητες
Άρθρα
Ακροστιχίδα
Εξώφυλλο

                           Οι καθηγητές μας απαντάνε για το Β.Β

 

 

Στα πλαίσια της έρευνας μας για το πώς αντιμετωπίζεται η εκπομπή  Big Brother από τη σχολική μας κοινότητα θέσαμε κάποια ερωτήματα στους συμμαθητές μας αλλά και στους καθηγητές μας. Ας δούμε τι μας απάντησαν η Κα Λιτσάκη, η Κα Λυγιδάκη και ο Κος Παπαστάμος στις ερωτήσεις μας.

 

Γνωρίζετε ποιος είναι ο Big Brother;

Κα Λιτσάκη:Όχι, δηλαδή το έχω ακουστά το όνομα αλλά δεν ξέρω τι είναι ακριβώς.

Κα Λυγιδάκη:Ναι, είναι μια εκπομπή στην τηλεόραση 23 ώρες το 24ωρο όπου μια κάμερα παρακολουθεί τη ζωή κάποιων ανθρώπων που είναι συγκεντρωμένοι σ’ ένα σπίτι. Στόχος τους είναι κάποιος από αυτούς να κερδίσει 50 εκατομμύρια αν καταφέρει να μείνει μέχρι το τέλος.

Κος Παπαστάμος:Ναι, ο Big Brother προέρχεται από ένα μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ με τον τίτλο 1984 το οποίο περιγράφει ένα απολυταρχικό καθεστώς, όπου οι πάντες και τα πάντα παρακολουθούνται.

Το παρακολουθείτε; Τι γνώμη έχετε γι’ αυτό το παιχνίδι;

Κα Λιτσάκη:Δεν το παρακολουθώ. Η γνώμη μου γι’ αυτό το παιχνίδι είναι αρνητική και θα σας πω πιο κάτω γιατί.

 

Κα Λυγιδάκη:Δεν το παρακολουθώ τακτικά, γιατί μου δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό, όμως καλώς ή κακώς έχει μπει στη ζωή μας αρκετά οπότε έχω παρακολουθήσει κάποια στιγμιότυπα, κυρίως στις αποχωρήσεις. Έχω να παρατηρήσω ότι στην αρχή ήταν ένα σαχλό παιχνίδι αλλά τώρα απόκτά ενδιαφέρον γιατί με το να παραμένουν λιγότερα άτομα, δημιουργούνται εντάσεις στις σχέσεις τους και ένα κλειστοφοβικό κλίμα. Έχω την απορία πόσο θ’ αντέξουν.

 

Κος Παπαστάμος:Όχι, δεν το παρακολουθώ γιατί είναι μια εκπομπή η οποία στηρίζεται στην κουτσομπολίστικη διάθεση του κοινού και που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο θεατή παρά μόνο παθητική παρακολούθηση κάποιων ανθρώπων, που δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν ώστε να βελτιώσεις την κουλτούρα και την προσωπικότητά σου.

Κάποιοι λένε ότι φθείρει την προσωπικότητα του ανθρώπου, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μας βοηθάει να γνωρίσουμε κάποια ελαττώματα στον χαρακτήρα μας. Εσείς τι γνώμη έχετε γι’ αυτό;

Κα Λιτσάκη:Συμφωνώ με τους πρώτους. Πραγματικά φθείρει την προσωπικότητα του ανθρώπου ή και βγάζει κάποια πράγματα που δεν είναι αληθινά. Αναγκάζει δηλαδή το άτομο να κάνει πράγματα που δεν τα πιστεύει και δε θα έκανε σε φυσιολογικές συνθήκες.

Κα Λυγιδάκη:Σαφώς φθείρει την προσωπικότητα του ανθρώπου γιατί το άτομο υποβάλλει τον εαυτό του σε μια φοβερή δοκιμασία μόνο για να κερδίσει κάποια λεφτά.

Κος Παπαστάμος:Συμφωνώ με τη πρώτη άποψη δηλαδή ότι λειτουργεί ως ένας μηχανισμός αποχαύνωσης και ενίσχυσης της κουτσομπολίστικης άποψης του κοινού.

 Πιστεύετε ότι κάνει κακό και ίσως θα έπρεπε να σταματήσει;

Κα Λιτσάκη:Όχι, δεν πιστεύω ότι κάνει κακό, βέβαια ούτε και καλό. Είναι ένα από τα παιχνίδια εκείνα που τα χρησιμοποιούν για να αποσπάσουν την προσοχή των ανθρώπων από πιο ουσιώδη προβλήματα.

Κα Λυγιδάκη:Πιστεύω ότι απλά θα το βαρεθούμε κάποια στιγμή. Δεν είναι χειρότερο από τα ριάλιτι σόου που παρουσιάζονται. Ακόμα κάποια σίριαλ στην τηλεόραση έχουν αρνητικότερη επίδραση στο κοινό.

Κος Παπαστάμος:Από τη μια κάνει καλό γιατί καταλαβαίνεις το καλό, όταν το συγκρίνεις με τα «σκουπίδια». Από την άλλη κάνει κακό όταν βλέπεις μόνο τα «σκουπίδια».

Είναι όμως κατά 80% αναγνωρισμένο από το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό. Ίσως ήταν καλύτερα απλώς να το αγνοήσουμε;

Κος Παπαστάμος:Το 80% που μου αναφέρεις πρέπει να το δεις όχι σαν ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Από τα 10 εκατομμύρια Έλληνες πόσοι ήταν αυτοί που έβλεπαν εκείνη τη στιγμή τηλεόραση.

 Κατά τη γνώμη σας επομένως, οι παίκτες εξευτελίζονται στο παιχνίδι;

Κα Λιτσάκη:Για το χρήμα ναι.

Κα Λυγιδάκη:Είναι επιλογή τους και δε με αφορά.

Κος Παπαστάμος:Ναι, αλλά δε με απασχολούν οι παίκτες γιατί είναι επιλογή τους να είναι εκεί. Είναι άξιοι της μοίρας τους.

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι παίκτες έκαναν αυτή την επιλογή;

Κα Λιτσάκη:Καθαρά οικονομικός απ’ ό,τι έχω ακούσει είναι ο στόχος όλων.

Κα Λυγιδάκη:Για τα λεφτά, τη «δόξα» και την προβολή.

Κος Παπαστάμος:Γιατί μέρος της σύγχρονης κοινωνίας της Ελλάδας έχει αποδεχτεί το σάπιο πρότυπο που προβάλλεται, δηλαδή ότι έχεις υπόσταση μόνο αν σε δείξει η τηλεόραση.

 Θα γνωρίζετε ότι γίνεται «δίκη» ανάμεσα στον ΑΝΤ1 και το σύλλογο «Ελευθέρα δικαιώματα των τηλεθεατών» που υποστηρίζουν ότι είναι διαφθορά η τηλεοπτική μετάδοση αυτής της εκπομπής. Όμως το 80% των Ελλήνων τηλεθεατών παρακολουθούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα δημοκρατικά δικαιώματα το παιχνίδι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει. Με ποια άποψη συμφωνείτε και γιατί;

Κα Λιτσάκη:Συμφωνώ με την άποψη ότι το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει. Έχουμε ένα 80% των Ελλήνων να το παρακολουθεί γιατί το κουτσομπολίστικο των Ελλήνων τους οδηγεί εκεί. Τους αρέσει να γνωρίζουν για το συνάνθρωπό τους κάποια πράγματα και να τα συζητάνε. Εγώ πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό αγγίζει την ψυχολογία των ανθρώπων, γι’ αυτό και το παρακολουθούν.

Κα Λυγιδάκη:Θεωρώ ότι αν προσπαθήσουν να απαγορεύσουν το παιχνίδι, το μόνο που θα πετύχουν είναι να αυξήσουν τη θεαματικότητά του. Όποιος δεν θέλει να το δει, απλά δε το βλέπει.

Κος Παπαστάμος:Δεν πρέπει να σταματήσει γιατί έχουμε ελευθερία λόγου. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων, ώστε να μπορούν να φιλτράρουν την πληροφορία που ο καθένας τους προβάλλει.

 Είναι γνωστό ότι σε πολλές χώρες στο εξωτερικό υπάρχει το ανάλογο παιχνίδι και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε όλο αυτό το πανικό;

Κα Λιτσάκη:Δεν γνωρίζω ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο εξωτερικό. Γνωρίζω μόνο ότι υπάρχει αντίστοιχο παιχνίδι στο εξωτερικό χωρίς να ξέρω αν κάποιες οργανώσεις ή κάποιοι άνθρωποι έχουν καταγγείλει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω αυτού του παιχνιδιού. Στην Ελλάδα, ίσως είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι.

Κα Λυγιδάκη:Ίσως είναι της ιδιοσυγκρασίας μας. Είμαστε περίεργοι ως λαός, στην αρχή ενθουσιαζόμαστε με κάτι καινούργιο και μετά το βαριόμαστε. Μέσα στον ενθουσιασμό όμως υπάρχει και το στοιχείο του φόβου.

Κος Παπαστάμος:Το αμφισβητώ γιατί στην Τουρκία σταμάτησε. Υπάρχουν πολλά προβλήματα.

Σύμφωνα με κάποια γκάλοπ το έπαθλο θα πάει στα χέρια του Ντίνου ή του Γιώργου. Γιατί;

Κα Λιτσάκη:Δεν ξέρω.

Κα Λυγιδάκη:Γενικά πιστεύω ότι θα κερδίσει ο πιο ψύχραιμος. Αυτοί οι δύο είναι πιθανοί γιατί έχουν παρουσιάσει την πολύ άσχημη εικόνα τους στο κοινό, έχουν προταθεί πολλές φορές για αποχώρηση και έχουν «επιβιώσει». Άρα το κοινό τους θέλει μέσα στο «σπίτι».

Κος Παπαστάμος:Δεν ξέρω.

 Ποιος πιστεύετε ότι θα κερδίσει τα 50 εκατομμύρια;

Κα Λιτσάκη:Δεν ξέρω.

Κα Λυγιδάκη:Ο Τσάκας ή ο Πρόδρομος. Αποκλείω τη Δώρα γιατί το παρακολουθούν πολλές γυναίκες.

Κος Παπαστάμος:Δεν ξέρω

Αν σας πρότειναν να συμμετέχετε, τι θα λέγατε; Γιατί;

Κα Λιτσάκη:Δεν θα συμμετείχα για τα 50 εκατομμύρια. Οι αξίες μου δεν είναι καθόλου υλικές. Γενικά στη ζωή μου δεν ψάχνω την ύλη. Η προσωπική μου ζωή είναι ιερή για μένα και δε θα την έδειχνα σ’ όλη την Ελλάδα.

Κα Λυγιδάκη Όχι, γιατί δε μπορώ να διανοηθώ ότι μια κάμερα θα με παρακολουθούσε συνέχεια.

Κος Παπαστάμος:Θα έλεγα όχι γιατί η προσωπική ζωή του καθενός, πιστεύω πως είναι ιδιωτική του περιουσία.

 Ας υποθέσουμε ότι είχατε μείνει στο σπίτι του Big Brother περίπου για δύο μήνες, και τώρα έχετε αποσυρθεί. Θα σας επηρέαζε στη ζωή σας; Αν ναι πώς; Μόνο αρνητικά ή και θετικά;

Κα Λιτσάκη:Και τα δύο, δηλαδή, σίγουρα οι επιρροές είναι και θετικές και αρνητικές σε μια τέτοια περίπτωση, αν θα μείνεις δυο μήνες σ’ ένα σπίτι. Θετική είναι ίσως μια επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους κάτω από τις κάμερες, κάτι εντελώς διαφορετικό από την καθημερινότητα. Αρνητικό είναι ότι σίγουρα θα πληγωθείς όταν αποχωρήσεις, όταν δηλαδή οι ίδιοι σου οι «φίλοι» ψηφίσουν να φύγεις από το παιχνίδι. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται εκεί είναι ψεύτικες γιατί πάνω απ’ όλα ο σκοπός είναι το χρήμα.

Κα Λυγιδάκη:Μόνο αρνητικά γιατί θεωρώ φοβερό να μην έχεις σχεδόν καθόλου προσωπικό χώρο και χρόνο. Ακόμα να είσαι συνέχεια με άλλα άτομα σε περιορισμένο χώρο και ανά πάσα στιγμή να μην ξέρεις ποιος είναι ο φίλος σου και ποιος όχι. Θα με πείραζε πάρα πολύ να με διώξουν από το σπίτι.

Κος Παπαστάμος:Ο άνθρωπος αλλάζει κάθε μέρα που περνάει σύμφωνα με τι του συμβαίνει στη ζωή του. Το αν είναι προς το καλό ή το κακό το κρίνουν οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν.

 Σύμφωνα με τον Όργουελ κάποτε όλος ο κόσμος θα παρακολουθείται, με όλη τη σημασία της λέξης.

Συμφωνείτε ναι ή όχι και γιατί;

Κα Λιτσάκη:Ναι, πιστεύω ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ο κόσμος θα παρακολουθείται ίσως για λόγους ασφαλείας. Διαφωνώ βέβαια ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Κα Λυγιδάκη:Θέλω να ελπίζω πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δε θα στραφεί σε τέτοιες κατευθύνσεις.

 

Προηγούμενο Πρώτη σελίδα Πάνω Επόμενο

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων

Οι ιστοσελίδες σχεδιάστηκαν για το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων από τον Καθηγητή Σαμαρά Κωνσταντίνο (Φυσικής Αγωγής) που είναι και ο υπεύθυνος για την έντυπη έκδοση της "Χρυσαλλίδας"