Btn_top_start.gif (163 bytes)btn_top_up.gif (214 bytes)btn_top_watsnew.gif (240 bytes)btn_top_search.gif (200 bytes)Btn_top_comments.gif (169 bytes)

logo_eok.gif (5771 bytes)

Αγωγή υγείαςbtn_rt_projects_periv_blue.gif (1488 bytes)btn_rt_projects_techn_blue.gif (1491 bytes)btn_rt_projects_theater_blue.gif (1466 bytes)btn_rt_projects_comp_blue.gif (1506 bytes)

alvrule.gif (1012 bytes)

Στις 5 - 10 -1998 το σχολείο μας οργάνωσε εκδήλωση - συνάντηση των μαθητών μας με τους μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Καβάλας. Στην συνάντηση οι μαθητές του σχολείου μας έκαναν μια εισαγωγή   του προγράμματος πολυεταιρικής σύμπραξης σχολείων δράσης ΙΙΙ με τίτλο: "ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Ε4" Ακολουθεί η εισήγηση του Πραϊσμπιχ Ιωάννη, μαθητή της Β' τάξης του Γυμνασίου μας

alvrule.gif (1012 bytes)

Είμαστε εκπρόσωποι της ομάδας των 23 παιδιών της Δευτέρας Τάξης του Γυμνασίου μας που συμμετέχει από την φετινή σχολική χρονιά σε ένα ανάλογο πρόγραμμα με θέμα: “ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Ε4” Το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας ,ανήκει στα προγράμματα Δράσης ΙΙΙ, δηλαδή στις Πολυεταιρικές Σχολικές Συμπράξεις και θα διαρκέσει δύο χρόνια.   Εταίροι σ’ αυτή τη σύμπραξη είναι το 3ο και 2o Λύκειο Βέροιας που θα μελετήσουν το ορειβατικό μονοπάτι Βερμίου και Πιερίων αντίστοιχα, το Γυμνάσιο Ριζώματος Τρικάλων που θα μελετήσει το ορειβατικό μονοπάτι της Πίνδου, το 1ο Λύκειο Χανίων που θα ασχοληθεί με το κομμάτι του Ε4 από την Σούγια μέχρι την Λισσό και φυσικά εμείς από το Γυμνάσιο του Πλατανιά που θα μελετήσουμε το μέρος του Ε4 που διέρχεται από το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Σ’ αυτό το πρόγραμμα λοιπόν , θα συμμετέχουν συνολικά 5 σχολεία και θα εμπλακούν 15 εκπαιδευτικοί και 105 μαθητές και μαθήτριες. Σαν στόχους έχουμε:

1) Να δραστηριοποιηθούμε σε θέματα που αφορούν τον τόπο που ζούμε, αλλά από τη φύση τους δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα διδασκαλίας.

2) Να έλθουμε σ’ επαφή με τη φύση και να προσπαθήσουμε να τη χαρούμε και να την καταλάβουμε, αφού φυσικά μάθουμε πρώτα από τους κατάλληλους εκπαιδευτές τα μυστικά του περιπάτου σε δύσκολα μονοπάτια και της ορειβασίας. Ο ορειβατικός σύλλογος Χανίων και το Δασαρχείο ελπίζουμε να μας στηρίξουν στη πραγματοποίηση αυτού του στόχου.

3) Ν’ ανακαλύψουμε , να μελετήσουμε και να καταγράψουμε το ιστορικό, λαογραφικό και φυσικό περιβάλλον του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης που μας έχει ανατεθεί, έτσι ώστε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο στην προστασία του, την σήμανση του, την προβολή του και τέλος την ανάδειξή του σε Εθνικό Δρυμό.

4) Ν’ ανταλλάξουμε εμπειρίες, γνώσεις και προβληματισμούς με τους άλλους εταίρους. Μετά από όλα όσα σας είπα θα θέλετε να μάθετε βέβαια ποιο τέλος πάντων είναι αυτό το μονοπάτι Ε4. Τα Ε4, λοιπόν, είναι ένα μονοπάτι ευρωπαϊκό ,μεγάλων αποστάσεων όπως λέγεται. Ξεκινά από την Ισπανία, διασχίζει τις χώρες Γαλλία, Γερμανία,Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία, Γιουγκοσλαβία και εισέρχεται στην Ελλάδα από σημείο κοντά στην Φλώρινα. Στη χώρα μας περνά από την οροσειρά της Πίνδου, τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας, διασχίζει την Πελοπόννησο κατά μήκος μέχρι το Γύθειο και τέλος μπαίνει στην Κρήτη από την Κίσσαμο και περνώντας από πολύ γνωστά μέρη, όπως είναι το φαράγγι της Σαμαριάς, το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, τη Χώρα Σφακίων, το Φραγκοκάστελο κ.ά. ,εισέρχεται από την Αργυρούπολη στο Νομό Ρεθύμνου από όπου και συνεχίζει για τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Αν κοιτάξουμε προσεκτικά το χάρτη της Ελλάδας θα δούμε ότι το Ε4 περνά πολύ κοντά από πλήθος ιστορικών και αρχαιολογικών περιοχών, όπως το Δίον, τους Δελφούς κ.ά. Τελειώνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους 3 ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης, που μας έκαναν την τιμή να δεχτούν την πρόσκλησή μας, και να καλέσω στο βήμα Την κ. Σκλαβάκη εκ μέρους του Δασαρχείου Χανίων. Το θέμα που θα μας αναπτύξει είναι: “ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΛΛΟΣ” Τον κ. Πλυμάκη, γνωστό ορειβάτη της πόλης των Χανίων, φυσιολάτρη και συγγραφέα πολλών άρθρων και βιβλίων σχετικών με περιοχές του νομού μας που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, και οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα : “ΤΟ Ε4 ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ” Τον κ. Αποστολάκη, δάσκαλο και λαογράφο με πλούσια δράση στην συγγραφή άρθρων και βιβλίων που αφορούν την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου μας, ο οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα : “ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ”   Στο τέλος της εκδήλωσης σας ευχαριστούμε όλους και στους νέους φίλους και φίλες από την Καβάλα ευχόμαστε καλή διαμονή, καλή επιτυχία στους στόχους του προγράμματός τους και να μην ξεχάσουν ότι την Τετάρτη θα δοκιμάσουμε μαζί τις αντοχές μας στο περπάτημα του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης. Πλατανιάς 5 Οκτ 98

alvrule.gif (1012 bytes)

btn_botom_previus_light.gif (305 bytes)btn_botom_start_light.gif (285 bytes)btn_botom_next_light.gif (276 bytes)

Στείλτε μας e-mail στο mail@gym-platan.chan.sch.gr με τις ερωτήσεις σας αλλά και τις παρατηρήσεις σας για τις ηλεκτρονικές μας σελίδες.
Copyright © 1998 Παπαστάμος Βασίλης
Last modified: 03/10/1998