Οι πύλες της φωτιάς του Στίβεν Πρέσσφιλντ

 

Ω ξείν’ ,αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα

τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι.

Ο συγγραφέας Στίβεν Πρέσσφιλντ εμπνευσμένος από αυτό το επίγραμμα του Σιμωνίδη συνδυάζει στο βιβλίο του με υπέροχο τρόπο τη γνώση με τη φαντασία.

 «ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΑΝΑΞΑΡΙΔΕΣ. Περισκελίδες σε χρώμα πορφυρό, που φάρδαιναν κάτω από το γόνατο και κάλυπταν τις μπότες, που έφταναν μέχρι την κνήμη τους και ήταν από ελαφίσιο δέρμα ή κάποιο άλλο πολύτιμο προϊόν του βυρσοδεψείου. Φορούσαν κεντημένους χιτώνες με μακριά μανίκια και από κάτω πανοπλία που θύμιζε λέπια ψαριού. Οι ανοιχτές στο πρόσωπο περικεφαλαίες τους ήταν εντυπωσιακές, από σφυρήλατο σίδερο σε σχήμα θόλου. Είχαν βάψει τα μάγουλά τους με κοκκινάδι, ενώ στ’ αυτιά και στο λαιμό φορούσαν κοσμήματα. Έμοιαζαν με γυναίκες, όμως η επίδραση της ενδυμασίας τους, εξωπραγματική για τους Έλληνες, δεν ήταν η περιφρόνηση αλλά ο τρόμος. Λες και αντίκριζε κανείς πρόσωπα από τον Κάτω Κόσμο, από κάποια μυθική χώρα πέρα από τον Ωκεανό, όπου το πάνω ήταν κάτω και η νύχτα μέρα. Μήπως γνώριζαν κάτι που οι Έλληνες δε γνώριζαν; Μήπως οι ελαφριές ασπίδες τους, γελοία λεπτές σε σύγκριση με των Ελλήνων, εννέα κιλά βαλανιδιά και ορείχαλκος, που άρχιζαν από τους ώμους και έφταναν μέχρι το γόνατο, ήταν για κάποιο ανεξήγητο λόγο ανώτερες; Τα ακόντιά τους δεν έμοιαζαν με τα δωδεκάμετρα των Ελλήνων, που ήταν από χοντρό ξύλο μελιάς και κρανιάς, αλλά ήταν ελαφρύτερα, λεπτότερα κι έμοιαζαν πιότερο με δόρατα. Πώς χτυπούσαν μ’ αυτά; Μήπως τα εξακόντιζαν ή τα έσπρωχναν με το χέρι; Μήπως αυτό το χτύπημα ήταν πιο θανατηφόρο από εκείνο των Ελλήνων, που χτυπούσαν με το χέρι ψηλά;

Ήταν οι Μήδοι, η εμπροσθοφυλακή που θα επιτίθετο πρώτη στους συμμάχους, αν και κανείς από τους υπερασπιστές δεν το γνώριζε σίγουρα τότε. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιοι ήταν οι Πέρσες, οι Μήδοι, οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Άραβες, οι Κάρες, οι Αρμένιοι, οι Κίσσιοι, οι Καππαδόκες, οι Παφλαγόνες, οι Βάκτριοι, ούτε κανένα από τα άλλα πέντε ασιατικά έθνη, εκτός από τους Έλληνες της Ιωνίας και τους Λυδούς, τους Ινδούς, τους Αιθίοπες και τους Αιγύπτιους, που ξεχώριζαν από τα ευδιάκριτα όπλα και την πανοπλία τους….»

 

Προηγούμενο κείμενο Εκτύπωση κειμένου Επόμενο κείμενο