Προηγούμενο Πρώτη σελίδα Πάνω Επόμενο

ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ

Η εφημερίδα του Γυμνασίου Πλατανιά μαζί σας και το 2002

 

Συνεντεύξεις
Δραστηριότητες
Άρθρα
Ακροστιχίδα
Εξώφυλλο

                        Ο Υστερομινωικός θολωτός τάφος του Μάλεμε

 

  Για να πάει κανείς στον υστερομινωικό θολωτό τάφο του Μάλεμε, περνάει πρώτα από ένα μονοπάτι που σ’ αυτό είναι σκορπισμένες πάρα πολλές κόκκινες πέτρες. Εκεί που τελειώνει το μονοπάτι αυτό, αρχίζει ένας διάδρομος που οδηγεί στην πύλη του τάφου. Ο μνημειακός διάδρομος είναι 33 περίπου βήματα. Οι τοίχοι του διαδρόμου είναι πέτρινοι. Στα πρώτα 5 ή 6 βήματα έχουν μείνει ελάχιστες πέτρες και το χώμα που τις συγκρατεί. Οι υπόλοιπες είναι πεσμένες κάτω μάλλον από τη βροχή. Στην αρχή ο διάδρομος είναι στενός. Προς την είσοδο του τάφου αρχίζει να στενεύει και να ψηλώνει. Οι τοίχοι του διαδρόμου, όπως είπαμε, είναι χτισμένοι με πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό. Οι πέτρες είναι μπεζ, καφέ, κόκκινες και πολύχρωμες και δεν είναι πολύ μεγάλες. Ο διάδρομος δεν έχει σκεπή και το πάτωμά του είναι από χώμα. Στη μέση του διαδρόμου, ο τοίχος δεν είναι ίσιος σ’ ένα κομμάτι και έχει φουσκώσει, όμως δεν πρόκειται να πέσει.

  Στο τέλος του διαδρόμου βρίσκεται μια πύλη η οποία οδηγεί στην αίθουσα του νεκρού. Η πύλη αυτή είναι χτισμένη με πολύ μεγάλες πέτρες. Το υπέρθυρο είναι ένας ογκώδης μονόλιθος που είχε λατομηθεί, ο οποίος δεν έχει κανένα σχέδιο πάνω και είναι σχεδόν 1 μέτρο στο ύψος και 1,5 μέτρο στο πλάτος. Οι παραστάτες της πύλης δημιουργήθηκαν με μεγάλες πελεκημένες πέτρες. Η επιβλητική πύλη είναι περίπου 4 μέτρα στο ύψος και 2,5 στο πλάτος. Όταν περάσεις την πύλη μπαίνεις στην θολωτή αίθουσα του νεκρού. Στο κέντρο της βρισκόταν ο νεκρός μέσα σε σαρκοφάγο. Η σαρκοφάγος αυτή , δεν βρίσκεται στον υστερομινωικό  θολωτό τάφο. Πιθανόν να την έχουν πάει σε κάποιο μουσείο.

  Ο χώρος της νεκρικής αίθουσας είναι κενός. Τα φυτά που έχουν φυτρώσει στο πάτωμα μια και δεν έχει πέτρες κάτω, γεμίζουν το χώρο. Η αίθουσα είχε θολωτή σκεπή, φτιαγμένη με πελεκημένες πέτρες αλλά τώρα είναι μισοπεσμένη. Οι τοίχοι της αίθουσας είναι ολόισιοι, κατασκευασμένοι με μεγάλες πέτρες. Η αίθουσα είναι περίπου 5 μέτρα στο ύψος και στο πλάτος είναι σχεδόν 5 βήματα. Όταν μπεις μέσα στην αίθουσα του νεκρού και κοιτάξεις στην πύλη, θα δεις πάνω ένα άνοιγμα σε σχήμα τριγώνου. Στην αίθουσα υπάρχουν πεσμένες πέτρες όπως στον διάδρομο, αλλά είναι μεγαλύτερες.

  Αυτός ο υστερομινωικός θολωτός αυτός τάφος είναι θαυμάσιος και έχει φοβερή, φανταστική θέα. Μπορείς να πάς και από πάνω του να τον θαυμάσεις λιγάκι καλύτερα. Το μόνο δυσάρεστο εδώ είναι ότι τα φυτά που έχουν φυτρώσει σε μερικά σημεία του τάφου δεν μας αφήνουν να τον παρατηρήσουμε με κάθε λεπτομέρεια. Ένα ακόμη δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορούμε να δούμε τη σαρκοφάγο και τα αγαπημένα αντικείμενα του βασιλιά επειδή τα πήραν στο μουσείο. Αυτό όμως από μια άποψη είναι καλό γιατί αν τα αφήνανε εκεί θα χάλαγαν ή θα τα κλέβανε. Από την άλλη μεριά όμως είναι δυσάρεστο γιατί δεν μπορούμε να τα δούμε χωρίς να πληρώσουμε. Ο τάφος αυτός μου αρέσει πάρα πολύ και αν έχετε περιέργεια να δείτε ή να μάθετε πώς είναι, καλύτερα να πάτε να τον δείτε από κοντά, γιατί μόνο με λόγια δεν περιγράφεται τόσο καλά όσο.

Σας το εγγυώμαι!!! Θολωτοί τάφοι υπάρχουν και στην Κρήτη, όχι μόνο στις Μυκήνες.

                                                                                                           

Κείμενο:Βερυκοκίδη Ελένη Α2

                                                                                                            Φωτογραφίες: Ζήβα Σεμίνα A2

 

 

Προηγούμενο Πρώτη σελίδα Πάνω Επόμενο

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων

Οι ιστοσελίδες σχεδιάστηκαν για το Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων από τον Καθηγητή Σαμαρά Κωνσταντίνο (Φυσικής Αγωγής) που είναι και ο υπεύθυνος για την έντυπη έκδοση της "Χρυσαλλίδας"