Επιστροφή στην αρχική σελίδαΑναζητήστε πληροφορίες στις σελίδες μαςΕπιστροφή στη σελίδα της OnLine ΘεωρίαςΔείτε τι νέο υπάρχει στις σελίδες μας

logo_index.gif (6101 bytes)

alvrule.gif (1012 bytes)

ΚΕΙΜΕΝΟ : ΓΑΛΑΝΗ ΜΑΡΙΑ - Μαθηματικος Γυμνάσιο Πλατανιά - Ν. Χανίων

ΣΚΙΤΣΑ : ΦΡΟΝΙΜΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ -Καθ. Καλλιτεχνικών Γυμνάσιο Κολυμβαρίου - Ν. Χανίων

ΔΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ : ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - Φιλόλογος Γυμνάσιο Βουκολιών - Ν. Χανίων

ΣΤH ΓEΙTONΙA ΤΩN ΤEΤPAΠΛEYPΩN

Mια φοpά και έναν καιρό στην πόλη των επιπέδων σχημάτων, τα σχήματα αποφάσισαν να κάνουν εκλογές και να εκλέξουν έναν άξιο και ικανό δήμαρχο, που θα μπορούσε να τους λύσει όλα τα προβλήματα που με τα χρόνια είχαν συσσωρευτεί στη μικρή τους πόλη.

Δεν αρκούσε όμως να είναι μόνο ο δήμαρχος ικανός. 'Eπρεπε και το δημοτικό συμβούλιο να είναι εκλεκτό και αντιπροσωπευτικό όλων των δημοτών, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει το δήμαρχο στο έργο του και να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία.

Στη γενική συνέλευση nου έκαναν στην κεντρική πλατεία της πόλης, αποφάσισαν κάθε γειτονιά να προτείνει το δικό της υποψήφιο για το δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε κανείς να μην έχει παράπονο.

Ενας κύβος, ένα παραλληλεπίπεδο κι ένας κύλινδρος που ήταν προσκαλεσμένοι ως παpατηρητές αnό τη γειτονική πόλη είχαν πολλές απορίες και αντιρρήσεις αν αυτός ο τρόπος εκλογής υποψηφίων ήταν ο πιο δημοκρατικός και αν θα αντιπροσώπευε πραγματικά όλους.

Δεν ήξεραν βέβαια ότι σ' αυτή την πόλη εδώ και χρόνια υπήρχαν τρεις μεγάλες περιοχές, με τις δικές της γειτονιές η κάθε μία και οι κάτοικοι που έμεναν στην ίδια γειτονιά ανήκαν στην ίδια "κοινωνική" τάξη, θα έλεγαν οι πιαλιότεροι.Yπήρχε η περιοχή των καμπυλόγραμμων σχημάτων, η περιοχή των ευθυγράμμων σχημάτων και η περιοχή των μικτών σχημάτων.

Oι συζητήσεις φούντωσαν στις γειτονιές και δεν ήταν λίγες οι φορές που οι διαπληκτισμοί για το ποιος είχε τα περισσότερα "προσόντα" έφεραν αναστάτωση και σύγχυση σε όλους.

Η πιο μεγάλη διαμάχη ξέσπασε στη γειτονιά των τετραπλεύρων που έτσι κι αλλιώς ήταν χωρισμένη σε δύο “κάστες”, όπως και όλες οι υπόλοιπες περιοχές : τα κυρτά και τα μη κυρτά. Τα κυρτά είχαν πάρει την πρωτοκαθεδρία από “αρχής κόσμου”, όπως ψιθυριζόταν, γιατί δήλωσαν ότι αρέσουν πιο πολύ, κι άφησαν τα καημένα .τα μη κυρτά στο περιθώριο, μόνα, nροβληματισμένα και κομπλεξικά, να τρέμουν στη σκέψη nως μπορούσαν να διεκδικήσOυν θέσεις, πρωτεία και δικαιώματα.

Τα παραλληλόγραμμα και τα τραπέζια από την "κάστα" των κυρτών ήταν εκείνα που έμειναν μέχρι το τέλος να συζητούν και να συγκρίνουν τα προτερήματά τους. Καθισμένοι λοιnόν στο καφενείο της γειτονιάς τους, μια μεγάλη παρέα από τυχαία, ισοσκελή και ορθογώνια τραπέζια, από πλάγια και ορθογώνια παραλληλόγραμμα, ρόμβους και τετράγωνα προσπαθούσαν να πείσουν το ένα το άλλο, αλλά και τους υπόλοιπους που τους άκουγαν σιωπηλοί, για το ποιος είχε τα περισσότερα προσόντα, για ν' αντιπροσωπεύσει τη γειτονιά τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Κάτι τυχαία τετράπλευρα, ανάμεσα τους και κάτι ρομβοειδή, στεκόταν παραπίσω και άκουγαν παραπονεμένα. Mε τόσα "προσόντα" που είχαν οι υπόλοιποι αυτά δεν τόλμαγαν, όχι να διεκδικήσουν την αντιπροσώπευση της γειτονιάς αλλά ούτε καν να μιλήσουν.

" Μοιάζω βέβαια με κείνο το κομμάτι το σπασμένο χρωματιστό γυαλί που βρήκαμε προχθές στο δρόμο, αλλά ποιος μου δίνει σημασία;". Είπε ξαφνικά αλλά πολύ σιγανά το τυχαίο τετράπλευρο της πρώτης σειράς των όρθιων. Το ρομβοειδές που ήταν όμως δίπλα του το άκουσε και συμπλήρωσε ψιθυριστά. "Κι εγώ μοιάζω λίyο με το χαρταετό που είχε φτιάξει τις προάλλες ο Περικλής από την πόλη των ανθρώπων και προσπαθούσε να τον πετάξει στο πάρκο μας, αλλά τι να πω;

Ποιός τον είδε και ποιος τον πρόσεξε, με τέτοια (φούρια, που έχουν όλοι με τις εκλογές;"

Κείνη τη στιγμή ο λόγος δόθηκε στα τραπέζια, τα οποία, αφού συνεννοήθηκαν στα γρήγορα μεταξύ τους, έπεισαν το ισοσκελές να σηκωθεί και να μιλήσει εκ μέρους τους. Eίχε σαφώς τα περισσότερα "προσόντα" από την οικογένεια των τραπεζίων .

"Αγαπητά τετράπλευρα", άρχισε εκείνο με στόμφο, ελπίζω να με ψηφίσετε για αντιπρόσωπό σας, γιατί το μόνο μου "προσόν" δεν είναι οι δύο παράλληλες πλευρές που έχω. Αυτό το έχουν και τα υπόλοιπα τραπέζια. Κοιτάξτε με καλά.”

Στpιφογύpισε προς τα υπόλοιπα τετράπλευρα καθιστά κι όρθια, που ομολογουμένως το άκουγαν με τεταμένη την προσοχή. “Εχω δύο ζευγάρια ίσων γωνιών ίσες διαγώνιες και κάτι ακόμη σπουδαίο και ξεχωριστό : έχω έναν άξονα συμμετρίας που με κάνει σχήμα αρμονικό και αρεστό.”

"Δεν έχεις όμως ορθές γωνίες, σαν εμένα", τόλμησε να πει το ορθογώνιο τραπέζιο αnό τη γωνιά του, που δεν άντεξε άλλο ν' ακούει το ισοσκελές να κοκορεύεται.

Τα τέσσεpα είδη παραλληλογράμμων κοίταζαν τα τραπέζια ειρωνικά κι υπομονετικά περίμεναν να τελειώσουν, για να πάρουν το λόγο. Το πρόβλημά τους ήταν ποιό θα μιλούσε πpώτο, γιατί δυστυχώς οι μεταξύ τους αντιζηλίες δεν τους επέτρεπαν να έχουν άριστες σχέσεις. Τις ομοιότητές τους τις ήξεραν καλά, αλλά εκείνες οι διαφορές τους ήταν ο καημός τους. Mπροστά όμως στην πρόκληση των εκλογών, γρήγορα συνεννοήθηκαν και κατέστρωσαν το σχέδιο της παρουσίασής των "προσόντων" τους. Πρώτο θα μιλούσε το πλάγιο, που είχε βέβαια τις λιγότερες αλλά βασικότερες ιδιότητες. Θα συνέχιζε το ορθογώνιο, ο ρόμβος και τέλος το τετράγωνο.

Τα τρία τελευταία απλώς θ' αναφερόταν το καθένα με τη σειρά του στα επιπλέον "προσόντα" που είχε κι έτσι δεν θα γίνονταν κουραστικά στο ακροατήριο.

"Aγαπητά μου τετράπλευρα", άρχισε με ύφος σοβαρό και βαρύγδουπο το πλάγιο παραλληλόγραμμο, "ακούσατε το ισοσκελές τραπέζιο προηγουμένως να περιαυτολογεί ότι έχει δύο πλευρές παράλληλες. Η οικογένειά μας έχει δύο ζεύγη όχι μόνο παράλληλων αλλά και ίσων πλευρών. Οι διαγώνιές μου δεν είναι ίσες βέβαια αλλά διχοτομούνται και οι απέναντι γωνίες μου είναι ίσες. Γεγονός είναι οτι είμαι το μοναδικ6 παραλληλόγραμμο που δεν έχω άξονα συμμετρίας, έχω όμως κέντρο συμμετρίας, όπως και όλα τα υπόλοιπα είδη της παρέας μου.

Το ορθογώνιο πήρε ευθύς αμέσως το λόγο. "Εγώ θα επισημάνω σε τι διαφέρω από το προλαλήσαν. Oι γωνίες μου είναι όλες ίσες μεταξύ ΤOυς καθώς και οι διαγώνιές μου. Ως προς τη συμμετρία, ασφαλώς και υπερέχω. Εκτός από το κέντρο, έχω και δύο άξονες συμμετρίας.”

Ο ρόμβος περίμενε όρθιος για να συνεχίσει χωρίς καθυστέρηση. “Όπως βλέπετε όλοι σας, είμαι ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο, αλλά έχω και τις τέσσερις πλευρές μου ίσες Aυτά που έχω να προσθέσω για τις διαγώνιες μου είναι ότι τέμνονται κάθετα, διχοτομούν τις γωνίες μου και είναι οι άξονες συμμετρίας μου.”

Τελευταίο σηκώθηκε αργά, αργά το τετpαγωνο. Το ύφος του έδειχνε τη σιγουριά της υπεροχής του.

"Με μια πρόταση θα σας τα πω όλα, για να μην σας κουράζω. Είμαι ένας ορθογώνιος ρόμβος. Σκεφτείτε λοιπόν ότι έχω όλα τα “προσόντα” μαζί και των δύο.”

"Εμένα κι εσένα θα μας ψηφίσουν και τα κανονικά πολύγωνα" ακούστηκε ξαφνικά μια φωνή από τη μεριά του παραθύρου.

Όλα γύρισαν ξαφνιασμένα και προσπάθησαν να καταλάβουν ποιος μίλησε. Στο άνοιγμα του παραθύρου ξεπρόβαλε το κεφαλάκι ενός ισόπλεύρου τριγώνου που προφανώς κρυφάκουγε εδώ και ώρα τις αγορεύσεις των υποψηφίων.

"Τα κανονικά nολύγωνα;" Ξεφώνισαν όλα μαζί τα τετράπλευρα.

"Άρα το τετράγωνο μπορεί να πάει και για δήμαρχος, αφού θα έχει υποστηρικτές κι από άλλη γειτονιά", συμπέρανε το ρομβοειδές δυνατά.

"'Oποιο κι αν ψηφίσουμε, φίλοι μου, για αντιπρόσωπο της γειτονιάς μας, όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα μας, κυρτά και μή κυρτά, είμαστε τετράπλευρα, ανήκουμε δηλαδή στην ίδια γειτονιά κι όλα μας έχουμε ακόμη ένα κοινό “προσόν”, που δεν το ανέφερε κανείς. “Ήταν ένα τυχαίο τετράπλευρο από την τελευταία σειρά των ορθίων, που αποφάσισε να μιλήσει

επιτέλους.

"Κοινό προσόν"; Σαν ποιός; Εμείς κι εσείς κάτι κοινό; "Aκούστηκαν σκόρπιες φωνές κυρίως από την παρέα των παραλληλογράμμων, που δήλωναν έντονη περιφρόνηση.

" Ναι, φίλοι μου, κάτι κοινό. Σκεφτείτε το άθροισμα των γωνιών του καθενός μας."

"360Ο, γιατί η μια διαγώνιος σας χωρίζει σε δύο του είδους μας”,πετάχτηκε ξανά ένα τρίγωνο θριαμβευτικά, από το άνοιγμα της πόρτας αυτή τη φορά.

"Κλείστε την πόρτα και το παράθυρο. Πολλοί κατάσκοποι έχουν καταφθάσει από την άλλη γειτονιά", φώναξε το τετράγωνο αγανακτισμένο.

Aναστεναγμοί ανακούφισης συνόδευσαν την τελευταία διαπίστωση του τυχαίου τετραπλεύρου και χαμόγελα ευτυχίας δεν άργησαν να φανούν στα πρόσωπα όλων.'Oπως και να το κάνουμε η υπενθύμιση ότι όλα τους, παρ' όλες τις διαφορές τους αποτελούν ένα ΣYΝΟΛO, τους ξανάδωσε το αίσθημα της ασφάλειας, της ενότητας και της ελπίδας για το αύριο.

alvrule.gif (1012 bytes)

Επιστροφή στην αρχική σελίδαΕπιστροφή στη σελίδα της On Line Θεωρίας

 

alvrule.gif (1012 bytes)

Στείλτε μας e-mail στο gymplat@otenet.gr με τις ερωτήσεις σας αλλά και τις παρατηρήσεις σας για τις ηλεκτρονικές μας σελίδες.
Κατασκευή WEB Page :Παπαστάμος Βασίλης
Copyright © 2000 Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων
Last modified: 15 Ιανουαρίου 2000