Επιστροφή στην αρχική σελίδαΕπιστροφή στην On Line ΘεωρίαΨάξτε λέξεις ή φράσεις στις σελίδες μαςΔείτε τι νέο υπάρχει στις σελίδες μας

Γυμνάσιο Πλατανιά Χανίων - Μαθένοντας τον WEB

alvrule.gif (1012 bytes)

Μαθαίνοντας τον WEB

alvrule.gif (1012 bytes)

Περιεχόμενα

Τι είναι το Internet;

Τι είναι το World Wide Web (WWW);

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός WEB Site και μιας WEB Page;

Τι μπορώ να βρω στον WEB;

Γιατί να χρησιμοποιήσω τον WEB;

Τι πρόβλημα υπάρχει με τα κεφαλαία γράμματα;

Τι είναι ο Browser;

Τι είναι το URL;

Τι είναι η HTML;

alvrule.gif (1012 bytes)

Τι είναι το Internet;

Το internet είναι ένα διεθνές δίκτυο υπολογιστών που δημιουργήθηκε από την ένωση μικρότερων δικτύων υπολογιστών. Στην αρχή κατασκευάστηκε για κυβερνητικούς και στρατιωτικούς σκοπούς μα γρήγορα πέρασε στα χέρια της ακαδημαϊκής κοινότητας για να μπορούν οι ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 το internet απέκτησε φιλικό περιβάλλον χρήσης και έτσι έγινε προσιτό στο ευρύ κοινό.

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα δίκτυα το internet, όταν ένα ή περισσότερα από τα δίκτυα που το αποτελούν δεν λειτουργεί, αυτό παραμένει ενεργό. Γι’ αυτό το λόγο το internet είναι το ισχυρότερο εργαλείο στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην επικοινωνία.

alvrule.gif (1012 bytes)

Τι είναι το World Wide Web (WWW);

Η φράση World Wide Web ( Παγκόσμιος πληροφοριακός ιστός) αναφέρεται στην δυνατότητα του Internet να προβάλει στην οθόνη, αλλά και να ενώνει με παραπομπές (Link) αρχεία που περιέχουν κείμενο, εικόνα, ήχο και Video.

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής κατασκευάζει ένα web τόπο (site) o οποίος περιέχει μια σειρά από σελίδες που περιγράφουν μία εργασία του. Οι σελίδες αυτές συνδέονται μεταξύ τους με links (συνδέσμους) αλλά περιέχουν και links (παραπομπές) σε άλλες σελίδες που βρίσκονται οπουδήποτε στον κόσμο και το περιεχόμενό τους είναι σχετικό με το θέμα της εργασίας.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μεν την εργασία του φοιτητή αλλά με ένα click του ποντικιού να μπορούμε να δούμε και ανάλογα θέματα απ’ όλο τον κόσμο

alvrule.gif (1012 bytes)

Ποια η διαφορά μεταξύ ενός WEB Site και μιας WEB Page;

Ένα WEB Site (τόπος) αποτελείτε από μία ή περισσότερες WEB pages (σελίδες)

Ένα WEB Site είναι σαν ένα ράφι μιας βιβλιοθήκης. Σε κάθε ράφι, σε όλες τις βιβλιοθήκες υπάρχουν έγγραφα που αναφέρονται σε σχετικά θέματα. Τα έγγραφα λοιπόν που υπάρχουν στο ράφι είναι οι WEB pages

Για παράδειγμα στη διεύθυνση users.otenet.gr/~gymplat βρίσκετε η αρχική σελίδα του τόπου (Site) του Γυμνασίου Πλατανιά. Στη σελίδα αυτή υπάρχουν συνδέσεις για τις υπόλοιπες σελίδες του τόπου (site). Ολες οι σελίδες μαζί αποτελούν τον τόπο (site) του Γυμνασίου Πλατανιά.

Πολλές προσωπικές σελίδες χρηστών του δικτύου αποτελούνται από μία και μόνο σελίδα. Στην άλλη πλευρά, ο τόπος που κατασκεύασε η IBM για την χειμερινή Ολυμπιάδα του 1998 αποτελείτε από 30.000 σελίδες.

alvrule.gif (1012 bytes)

Τι μπορώ να βρώ στον WEB;

Οι πληροφορίες που υπάρχουν στον WEB ποικίλουν όσο και οι άνθρωποι και τα ενδιαφέροντα τους σε όλο τον κόσμο. Ο WEB μπορεί να παρομοιαστεί σαν μια τεράστια βιβλιοθήκη όπου μπορείς να βρεις από τα πιο απλά θέματα ως τα πιο απίθανα. Η μοναδικότητα του WEB εκφράζεται από το ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί σ’ αυτά που γράφονται και στο ότι προστίθωνται σ’ αυτόν χιλιάδες σελίδες καθημερινά.

Τα Web sites κατασκευάζονται είτε από απλούς χρήστες του δικτύου είτε από εταιρίες. Από τότε που το internet το χρησιμοποιούσε μόνο η ακαδημαϊκή κοινότητα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Κατ’ αρχήν τώρα πια μπορείς να δεις όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης από νηπιαγωγεία έως διδακτορικές διατριβές. Επίσης πάρα πολλά site ανήκουν σε εταιρίες που χρησιμοποιούν το internet για εμπορικούς σκοπούς. Τέλος ο μη έλεγχος του τι υπάρχει στο WEB έχει δώσει βήμα σε διαφόρων ειδών κυνηγημένους από τη λογοκρισία του τύπου – από επαναστατικές οργανώσεις έως απατεώνες.

Σημαντικό είναι να θυμάστε το εξής : Το internet μεγαλώνει συνέχεια, έτσι αν ψάχνετε μια πληροφορία σήμερα και δεν την βρείτε, κανείς δεν μπορεί να σας αποκλείσει το ενδεχόμενο ότι μπορεί να την βρείτε στο internet τις επόμενες μέρες !

alvrule.gif (1012 bytes)

Γιατί να χρησιμοποιήσω τον WEB;

Το WEB είναι σήμερα, το πιο σύγχρονο εργαλείο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μπορείς να βρεις ατέλειωτες πληροφορίες στον WEB : εκπαιδευτικά εργαλεία, φωτογραφίες, video, ήχους, ασκήσεις, παιχνίδια και πολλά άλλα χρήσιμα εργαλεία για να εμπλουτίσεις το μάθημα σου

alvrule.gif (1012 bytes)

Τι πρόβλημα υπάρχει με τα κεφαλαία γράμματα;

Πρέπει να μην χρησιμοποιείς κεφαλαία γράμματα όταν χρησιμοποιείς εφαρμογές του Internet. Αυτό για δύο λόγους :

Το internet στηρίζεται πάνω στο λειτουργικό σύστημα UNIX όπου τα κεφαλαία γράμματα έχουν διαφορά από τα μικρά γράμματα και έτσι το dir είναι διαφορετικό από το DIR

Γράφοντας με κεφαλαία σε ένα email ή σε ένα ανοιχτό διάλογο (chat) είναι σαν να φωνάζεις νευριασμένος αυτά που γράφεις. Έτσι εύκολα μπορούν να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.

alvrule.gif (1012 bytes)

Τι είναι ο Browser;

Ο Browser είναι ένα πρόγραμμα (Εφαρμογή Λογισμικού) το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να προβάλει σελίδες WEB αλλά και να πλοηγηθεί σε αυτό ακολουθώντας τα διάφορα Link που υπάρχουν στις σελίδες αυτές.

Οι δύο πιο δημοφιλείς Browsers είναι ο Microsoft Internet Explorer και ο Netscape Navigator & Communicator. Τα προγράμματα αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε δωρεάν από τις σελίδες των κατασκευαστών τους κάνοντας απλά click με το ποντίκι σας στην περιοχή download (Κατέβασμα στο δίσκο) για να αρχίσει η μεταφορά τους στο σκληρό σας δίσκο.

Τα δύο προγράμματα δεν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και δυνατότητες, οι βασικές τους λειτουργίες όμως είναι σχεδόν όμοιες. Αν είστε ένας τυπικός χρήστης πιθανόν θα ανακαλύψετε ότι στο 80% του χρόνου που θα είστε στο internet θα χρησιμοποιείτε το 20% των δυνατοτήτων του Browser που θα διαλέξετε.

Αυτές οι βασικές δυνατότητες είναι :

Προβολή σελίδων και πλοήγηση στο Internet. Ένας Browser προβάλει σελίδες. Όταν χρησιμοποιείτε το internet η μία σελίδα διαδέχεται την άλλη στην οθόνη σας. Η διαδοχή των σελίδων (όπως αυτές περνούν μπροστά από την οθόνη σας) καταγράφετε σε μία λίστα. Για να γυρίσετε πίσω στην προηγούμενη σελίδα της λίστας αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο “BACK” ή για να πάτε στην επόμενη σελίδα της λίστας αρκεί να πατήσετε το πλήκτρο “forward” .

Δημιουργία αγαπημένων σελίδων. Οι browsers μπορούν να δημιουργήσουν μια λίστα με τις δημοφιλέστερες σε ‘σας σελίδες έτσι ώστε η πρόσβαση σε αυτές να γίνετε εύκολα και γρήγορα. Η Netscape αποκαλεί αυτές τις σελίδες Bookmarks, ενώ η Microsoft στην αγγλική έκδοση τις αποκαλεί favorites και στην Ελληνική αγαπημένα.

Αποθήκευση σελίδων. Ένας Browser έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει μια σελίδα που θα θέλατε να υπάρχει στο δίσκο σας. Αρκεί να διαλέξετε από το menu File την επιλογή save as... Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια απλή σελίδα συνοδεύετε από φωτογραφίες. Κάθε μια από αυτές πρέπει να αποθηκευθεί στον ίδιο φάκελο με τη σελίδα. (Δεξί click με το ποντίκι πάνω στη φωτογραφία και επιλογή του save image as)

alvrule.gif (1012 bytes)

Τι είναι το URL;

Το ακρώνυμο URL προέρχονται από τη φράση «Uniform Resource Locator” και σημαίνει την μοναδική διεύθυνση ενός αρχείου στο internet. (Δεν μπορεί ένα δεύτερο αρχείο να έχει την ίδια διεύθυνση URL)

Ένα τυπικό URL μοιάζει με το παρακάτω:

http://www.pi-schools.gr/ sxoleia/gym-platania /index.htm

Ένα ένα τα συστατικά ενός URL είναι:

http:// Φανερώνει το πρωτόκολλο (ένα σύνολο κανόνων επικοινωνίας και λειτουργίας) με το οποίο οι υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι ανταλλάσσουν αρχεία. Το πρωτόκολλο για τον WEB είναι το http (Hypertext transfer protocol).

www.pi-schools.gr είναι η κύρια διεύθυνση (domain name) του δικτύου που φιλοξενεί τις σελίδες που επισκεπτόμαστε.

sxoleia/gym-platania είναι η “διαδρομή” (pathname) Η διαδρομή είναι οι φάκελοι και οι υποφάκελοι μέσα στους οποίους βρίσκετε η σελίδα που ψάχνουμε.

Index.htm είναι το όνομα του αρχείου της σελίδας που βρίσκετε στο internet.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά μερικά στοιχεία ενός URL.

Πρώτα απ’ όλα ας δούμε την κατάληξη της κύριας διεύθυνσης (domain name). Στο παράδειγμα που προαναφέραμε η κατάληξη είναι “.gr” Αυτό σου φανερώνει ότι το δίκτυο με το οποίο θα συνδεθείς βρίσκεται στην Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι καταλήξεις και στα υπόλοιπα διεθνή δίκτυα. Πχ.

.ca - Καναδάς

.fr - Γαλλία

.uk - Αγγλία

.nl - Ολλανδία

.jp – Ιαπωνία

.au – Αυστραλία

Σε πολλά όμως δίκτυα (κυρίως των Η.Π.Α.) η κατάληξη του domain name δεν φανερώνει την χώρα που βρίσκετε το δίκτυο αλλά την ιδιότητα του φορέα στον οποίο ανήκει το δίκτυο. Έτσι έχουμε καταλήξεις όπως :

.com – Εμπορική εταιρία (Commercial)

.org – Μη εμπορικός οργανισμός

.edu – Φορέας εκπαιδευτικού χαρακτήρα

.gov – Φορέας κυβερνητικού χαρακτήρα

.net – Φορέας παροχής υπηρεσιών Internet

.mil – Φορέας στρατιωτικού χαρακτήρα

Ξέροντας τι σημαίνουν κάποια χαρακτηριστικά ενός URL μπορείτε να καταλάβετε τι περίπου περιέχει η σελίδα πριν καν την επισκεφθείτε. Για παράδειγμα η διεύθυνση : www.govdocs.fr/revοlution.htm μας λεει ότι περιέχει κυβερνητικά (gov) έγγραφα (docs) της Γαλλίας (fr) σχετικά με την επανάσταση (revolution).

Σε άλλο παράδειγμα στη διεύθυνση www.syr.edu/~jones/civilwar.htm καταλαβαίνουμε ότι στο Πανεπιστήμιο (edu) των Συρακουσών (syr) κάποιος με το όνομα Jones που έχει τον προσωπικό του χώρο στο δίκτυο (αυτό το καταλαβαίνουμε από το σύμβολο ~) που μπορεί να είναι είτε φοιτητής (το πιο συνήθεις) είτε καθηγητής έχει γράψει κάτι για τον εμφύλιο πόλεμο (civilwar.htm)

alvrule.gif (1012 bytes)

Τι είναι η HTML;

Το ακρώνυμο HTML προκύπτει από τη φράση «Hypertext Markup Language” και είναι ο κώδικας με τον οποίο γράφεται μια WEB σελίδα για να μπορεί να διαβαστεί από τον browser έτσι ώστε αυτός να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη γραμματοσειρά, τα κατάλληλα χρώματα, να τοποθετήσει στην κατάλληλη θέση τις εικόνες της σελίδας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνδέσεις και πολλά άλλα.

alvrule.gif (1012 bytes)

Επιστροφή στην αρχική σελίδαΕπιστροφή στην On Line Θεωρία

Στείλτε μας e-mail στο mail@gym-platan.chan.sch.gr με τις ερωτήσεις σας αλλά και τις παρατηρήσεις σας για τις ηλεκτρονικές μας σελίδες.
Copyright © 1999 Παπαστάμος Βασίλης
Last modified: 15 Απριλίου 1999