wpeEA.jpg (4345 bytes)

Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗ - ΩΡΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ

Χρώματα πολύχρωμα και εκρηκτικά. Έρωτας και μίσος, μελαγχολία , απελπισία. Η εφηβεία είναι μια περίοδος στη ζωή του ανθρώπου που ξεκινά από τα 11-14 χρόνια του και διαρκεί επτά περίπου χρόνια.

Σκέψεις που ταράζουν το σώμα και το μυαλό. Όνειρα που τροφοδοτούν τον ύπνο. Η εφηβεία από τα βάθη των αιώνων και μέχρι σήμερα, αποτελεί την πιο γοητευτική ίσως περίοδο της ζωής.

Η εφηβεία εξακολουθεί να προβάλλει σαν μια άγνωστη χώρα που φοβίζει, εκπλήσσει, συγκινεί. Είναι μια άγνωστη για τους γονείς χώρα, που βλέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη το παιδί τους να μεταμορφώνεται σε κάποιον άλλον. Κάποιον που προτάσσει τις δικές του επιθυμίες και πειραματίζεται για το σχηματισμό μιας ανεξάρτητης ταυτότητας. Άγνωστη χώρα και για τον ίδιο τον έφηβο η εφηβεία, έτσι καθώς παρακολουθεί σαν αμήχανος θεατής συγκλονιστικές αλλαγές να συμβαίνουν στο σώμα, στο μυαλό, στον ψυχισμό του.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ

Το σώμα του εφήβου αλλάζει τόσο γοργά στα 11 και 16 του χρόνια, που θα χρειαστεί ίσως λίγο καιρό για να αισθανθεί άνετα μ’ αυτό. Όλο το σχήμα του σώματός του αλλάζει: τα κορίτσια αναπτύσσουν στενή μέση και ευρύτερους γοφούς ενώ τα’ αγόρια φαρδαίνουν στους ώμους. Ακόμη και το σχήμα του προσώπου αλλάζει. Η μύτη και το σαγόνι γίνονται πιο προτεταμένα και το μέτωπο ψηλότερο. Ίσως να μην αισθάνεται σαν ενήλικας ή να μην είναι έτοιμος για να έχει σώμα ενηλίκου. Και καθώς οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, ίσως να ανησυχεί επειδή οι αλλαγές που παρατηρεί στον εαυτό του δεν είναι ακριβώς αυτό που περίμενε ή αυτό που παρατήρησε στους φίλους του.
Όλες αυτές οι αλλαγές προέρχονται από τις ορμόνες. Πρόκειται για χημικές ουσίες που παράγονται από τους αδένες (όπως ο θυρεοειδής για αγόρια και κορίτσια, οι ωοθήκες στα κορίτσια και οι όρχεις στα αγόρια) και οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο την ανάπτυξη αλλά και τη διάθεσή του. Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι τη μία χρονιά μπορεί να έχεις ψηλώσει επτά πόντους και την επόμενη ελάχιστα, ή ότι το δέρμα σου είναι τέλειο τον ένα μήνα και γεμάτο κηλίδες τον άλλο. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να είναι απρόβλεπτες και ίσως να σε αναστατώνουν, αλλά είναι εντελώς φυσιολογικές. Όσο μεγαλώνει ο έφηβος, οι αλλαγές θα αυξάνονται ή δε θα είναι πια τόσο δραστικές.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

Ενώ τα μικρά παιδιά συνήθως ανταλλάσσουν σκέψεις και συναισθήματα πολύ εύκολα, οι έφηβοι συχνά δεν είναι ιδιαίτερα ομιλητικοί. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από ένα γονέα για να κρατήσει επικοινωνία με κάποιον που είναι προφανώς αποφασισμένος να επιβάλλει τη σιωπή και να απαντά αποκλειστικά μονολεκτικά. Ωστόσο είναι σημαντικό για μας να προσπαθούν οι γονείς διαρκώς να μας μιλάνε αλλά και να ακούνε. Αν τα καταφέρουν να μιλάνε ακόμη με τα παιδιά τους μέχρι την ώριμη εφηβεία, θα διαπιστώσουν ότι τώρα ίσως να θέλουμε πραγματικά να τους μιλήσουμε και ότι μπορούμε και πάλι να έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις μαζί τους.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Η εμφάνιση του εφήβου θα πρέπει να είναι δική του υπόθεση. Οι διαμάχες σχετικά με την εμφάνιση σχεδόν πάντα ξεκινούν από τους γονείς, κι αυτό επειδή οι γονείς φοβούνται ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν από την εμφάνιση του παιδιού τους. Οι γονείς θα πρέπει να παραδεχτούν όσο κι αν τους είναι δύσκολο ότι το παιδί τους ορίζει το σώμα του και ότι η εμφάνιση του δεν αφορά τους ίδιους, αλλά εκείνο. Οι έφηβοι θέλουν να εντυπωσιάσουν και να κερδίσουν την επιδοκιμασία των φίλων τους. Δεν τους συγκινεί καθόλου η σκέψη ότι οι φίλοι ή οι γείτονες των γονιών τους μπορεί να μην εγκρίνουν την εμφάνισή τους: αντίθετα κάτι τέτοιο μάλλον ενισχύει την πεποίθηση τους ότι έκαναν τη σωστή επιλογή. Όταν είναι με τους φίλους τους, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ντύνονται όπως τους αρέσει. Στην αρχή οι περισσότεροι έφηβοι θέλουν να μοιάζουν με τα’ άλλα παιδιά του κύκλου τους.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΕΝΕΙΑ

Τα πρώτα χρόνια της εφηβείας έχουν χαρακτηρισθεί ως περίοδος "Φυσιολογικής τρέλας ". Η φυσική επαναστατικότητα των εφήβων προέρχεται κατά μεγάλο μέρος από την ανάγκη τους να διαφέρουν από τους γονείς τους και να προσδιορίσουν τη δική τους ταυτότητα
Για πολλούς γονείς η αγένεια κατέχει την πρώτη θέση στον κατάλογο των παραπόνων των γονέων για τους εφήβους. Ίσως είναι πιο χρήσιμο οι γονείς ν’ ανακαλύψουν τι την προκαλεί αντί να αντιδρούν με φράσεις όπως ``μη μου μιλάς εμένα έτσι`` ή η πιο συνηθισμένη ``μη μου βγάζεις γλώσσα εμένα``. Συνήθως οι αιτίες που προκαλούν την αγένεια είναι οι ακόλουθες: απερισκεψία, συστολή ή αυτοσυνειδησία, ένταση ή δυστυχία, απογοήτευση, θυμός και τρόπος συμπεριφοράς του γονιού.

ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η αποβολή είναι το έσχατο όπλο του σχολείου. Δεν θα πρέπει ποτέ να πέφτει ως κεραυνός, συχνά όμως συμβαίνει αυτό όταν δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ σχολειού και γονέων. Υπό ιδανικές συνθήκες, αν το παιδί βαδίζει προς τα εκεί, θα πρέπει να ενημερώσει το γονέα και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα τόσο δραστικό μέτρο. Η αποβολή μπορεί να είναι μόνιμη (μέτρο ιδιαίτερα σοβαρό), έπ’ αόριστον, για ορισμένο χρόνο ή για λίγες μέρες. Συνήθως μόνον ο διευθυντής του σχολείου μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση. Υπάρχουν πιθανότατα τοπικοί κανονισμοί σχετικά με τη διαδικασία ενημέρωσης των γονέων. Αν μη τι άλλο, θα πρέπει να πληροφορηθούν οι γονείς για τη διάρκεια και τους λόγους της αποβολής.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΣΚΕΨΙΑ

Οι έφηβοι είναι από τη φύση τους ριψοκίνδυνοι. Έχουν την ανάγκη να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν τα όρια τους και τα όρια των άλλων. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της προσπάθειας τους να μάθουν να ρυθμίζουν μόνοι τους τη ζωή τους και να αποφασίζουν για τον εαυτό τους. Καθώς όμως στην αρχή οι εμπειρίες τους είναι περιορισμένες, μερικές φορές και η κρίση τους είναι περιορισμένη.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που οι γονείς ανησυχούν και αισθάνονται την υποχρέωση να παρέμβουν όταν θεωρούν ότι κινδυνεύει η υγεία ή η ασφάλεια του παιδιού τους.
Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους. Φοβούνται ότι θα δοκιμάσουν ναρκωτικά και ότι αυτό ίσως τα οδηγήσει στην εξάρτηση. Από τη στιγμή που ο έφηβος μεγαλώσει αρκετά ώστε να οδηγεί , ανησυχούν για τα τροχαία ατυχήματα. Επίσης ανησυχούν για την εκδήλωση συμπεριφοράς που θα μπορούσε να οδηγήσει το παιδί τους σε σύγκρουση με το σχολείο ή την αστυνομία, για τους σεξουαλικούς πειραματισμούς, για ενδεχόμενο βιασμό ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πάνω απ’ όλα οι γονείς ανησυχούν για την ευτυχία των παιδιών τους.

Προκοπία Γιαμιάκη

 

 

Σημασία έχει να μάθεις να παλεύεις.

Έτσι μαθαίνεις να νικάς. ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ.

Συνεχίζω έντρομος και γαλήνιος. Κερδίζω κάθε ώρα , τον ήλιο,

τον κύκλο των εποχών αγαπώντας την άνοιξη.

Από τη “Βοή των Υδάτων”

Τ.Τίγκα